ombinatoryka
jedrzej: W grupie 27 osób przeprowadzono ankietę, z której wynikało, że 20 osób zna język niemiecki, a
15 − język francuski. Ile co najwyżej osób zna tylko jeden z tych języków?
14 lut 11:43
Qulka: 15+20−27 =8
15−8=7
co najwyżej 7 osób
14 lut 12:02
zaczyna_kombinarykę: Właśnie tak liczyłem ale w odpowiedziach jest 19
14 lut 13:48
wmboczek: 27−8=19
14 lut 14:01
Qulka: A bo pytają o najwyższą liczbę czyli 27−8 bo wszyscy−ci co znają dwa bo nie ma znaczenia jaki
język
14 lut 14:31
zaczyna_kombinarykę: Bardzo dziękuję
14 lut 18:26