trapez kąty
que:

Oblicz x
13 lut 19:28
Trivial: Za mało danych.
13 lut 19:30
que: na pewno?: (
13 lut 19:37
Trivial: Tak.
13 lut 19:42
Eta:

|AB|= 2a, |DC|= 2b
trójkąty ABE i DCE są prostokątne
| | |AB|−|DC| | |
|FE|=x+b=a ⇒ x= a−b = |
| |
| | 2 | |
13 lut 20:13
Trivial: Eta, a co to za dowolne przyjmowanie danych? Skąd wiesz ile wynosi AB i DC?

Równie
dobrze można przyjąć x za dane i po sprawie.
13 lut 20:14
Eta:
Na rysunku podanym przez que
" ∥=∥ " można równie dobrze zapisać |AB|= 2*∥= 2a
itd.........
13 lut 20:17
Trivial: A czy to nie oznacza tylko tyle, że te odcinki są równe, ale nie znamy ich długości?
13 lut 20:20
13 lut 20:20
Eta:
Przecież napisałam
x= a−b , i a>b i a, b>0
13 lut 20:22
Eta:
Odp: długość takiego odcinka zawsze jest równa
połowie różnicy długości podstaw trapezu!
13 lut 20:25
Trivial: Eta, jak dla mnie to dobieranie danych.

Ale niech będzie.
13 lut 20:27
Eta:
Chińczyk napisze tak
13 lut 20:33
que: czemu |FE|=x+b=a ?
13 lut 21:37
que: cofam, już wiem
dziękuję bardzo : )
13 lut 21:39
Eta:
Pomyłkowo oznaczyłam kąty przy wierzchołku E ( sorry
13 lut 21:45
Eta:

Teraz ok

trójkąty FBC i EGC równoramienne o ramionach odpowiednio: a i b
stąd x+b=a ⇒ .......
13 lut 21:53