proszę o rozwiązanie
Michał: zad1
Na okręgu opisano trapez prostokatny o krótszej podstawie CD i dłuższej − AB Punkt styczności E
| | IECI | | 1 | |
podzielił ramię BC w ten sposó że |
| = |
| Kosinus miary kąta ACB jest równy
|
| | EBI | | 4 | |
| | 3 | | 7 | | 7 | | 3 | |
A. − |
| B. − |
| C. |
| D. |
|
|
| | 5 | | 25 | | 25 | | 5 | |
wynik to C ale mnie wychodzi D
zad2
w stożek o promieniu podstawy 5 i wysokości 12 wpisano walec Dobierz tak wymiary walca aby jego
objętość była największa
| | Hs | | rs | | 12 | |
Vw = πr2 * h Hs =12 rs = 5 |
| = |
| ⇒h = 12 − |
| r
|
| | h | | rs − r | | 5 | |
r − promień walca h − wysokość walca
| | 12r | | r3π | |
Vw = πr2 (12 − |
| ) ⇒ Vw = 12πr2 − |
| dalej liczę pochodną
|
| | 5 | | 5 | |
| | 36πr2 | |
V,(r) = 24πr − |
| dziedzina V = (0, 24π)
|
| | 25 | |
| | 36πr2 | | 100 | | 10 | |
24πr − |
| =0⇒ r = |
| a ma być r = |
|
|
| | 25 | | 3 | | 3 | |
gdzie jest błąd
14 lut 16:50
J:
źle policzona pochodna
14 lut 16:54
J:
źle popatrzyłem ...
14 lut 16:57
Michał: bardzo proszę może ktoś sprawdzi
14 lut 19:44
Tadeusz:
jednak pochodna policzona be−
14 lut 19:54
Tadeusz:
w ostatnim ułamku dla Vw "zjedzone" 12
Potem pochodnej już uwzględnione ale mianownik ma być 5 a nie 25
14 lut 19:57
Michał: wiem że zgubiłem12 ale teraz starałem sie przy pisaniu
| | 36πr2 | | 10 | |
24πr − |
| = 0 ⇒ r = |
| to h = 4
|
| | 5 | | 3 | |
| | 100 | | 400 | |
V = |
| * 4 π = |
| π
|
| | 9 | | 9 | |
proszę jeszcz mi powiedzieć czy dobra jest dziedzina oraz co z zad 1
dziedzina V = (0, 24π)
14 lut 20:24
Tadeusz:
....dziedzina ....dla V

?
14 lut 20:37
Michał: dziedzina V= (0, 5) czy taka
a czy dziedzinę V, też się podaje
14 lut 20:43
Tadeusz:
14 lut 21:04
Tadeusz:
to odpowiedz sobie sam CO TO JEST DZIEDZINA

?
14 lut 21:05
Michał: dziękuję już wiem
14 lut 21:25
14 lut 21:28
Michał: | | 7 | |
tak ja już obliczylem kąt ACB i rzeczwiście cos α = |
|
|
| | 25 | |
jeszcze raz dziękuję
14 lut 21:59
Tadeusz:
−
14 lut 22:10