oblicz n
xxx: Liczba n jest najmniejszą liczbą naturalną, dla której liczba n150 nalezy do zbioru
rozwiazan nierownosci x2−9x2−2<0. Jaka to liczba n?
14 lut 13:50
Janek191:
Napisz te dwa ułamki za pomocą U
14 lut 13:56
xxx: U={x2−9}{x2−2}
14 lut 14:22
J:
najpierw rozwiąż nierówność: (x2−9)(x2−2) < 0 ⇔ (x+2)(x−2)(x+3)(x−3) < 0
14 lut 14:23
xxx: tam powinien byc pier z 2 tak?
14 lut 14:25
xxx: x∊(−3,−√2) ∪ (√2,3}
14 lut 14:26
xxx: i co dalej?
14 lut 14:27
J:
źle ... przecież miejsca zerowe to: − 2, 2 , − 3 , 3
14 lut 14:30
J:
sorry ...tak,
√2
14 lut 14:31
xxx: ale czemu tam jest rozlozone (x+2)(x−2) jak rozkladamy x2−2
14 lut 14:31
xxx: własnie o to mi chodzilo i co teraz z tym?
14 lut 14:32
J:
| | 0 | |
jeśli przyjmiemy, że 0 ∊ N , to odpowedź: n = 0 ( bo |
| = 0 należy do zbioru rozwiązań) |
| | 150 | |
14 lut 14:46