Oblicz objętość stożka
qwsw123: Oblicz objętość stożka wiedząc, że kąt rozwarcia przy wierzchołku wynosi 120 st, a tworząca
wynosi 10.
wyszedłem, że cos 60 =
h10
12 =
h10
h = 5
Dobrze
14 lut 18:38
Eve: tak
14 lut 18:48
Janek191:

Mamy
r = 5
−−−−
h
2 = 10
2 − r
2 = 100 − 25 = 75 = 25*3
h = 5
√3
−−−−−−−−−−
więc
14 lut 18:51
Janek191:

Mamy
h= 5
−−−−
r
2 = 10
2 − h
2 = 100 − 25 = 75 = 25*3
r = 5
√3
−−−−−−−−−−
więc
14 lut 18:53
Janek191:
O 18.51 było żle
14 lut 18:54
qwsw123: Czemu napisałeś sin 60, a potem sin 30? nie powinno być cos 60?
14 lut 18:56
Janek191:
Może być cos 60
o
14 lut 18:59
qwsw123: ok, thx
14 lut 19:06