Znajdź współrzędne wektora.
Sylwia: Znajdź współrzędne wektora.
Witam,
Zadanie: Zbadaj czy podany zbiór B={[2,−1,3], [−1,4,2], [2,1−1]} jest bazą ortagonalną w E
3.
Znajdź współrzędne wektora [3,2,1] w tej bazie.
[2,−1,3]o[−1,4,2]=0
[−1,4,2]o[2,1−1]=0
[2,−1,3]o[2,1−1]=0
Wektory są ortagonalne, więc cała baza jest ortagonalna.
B) (Znajdź współrzędne wektora [3,2,1] w tej bazie.)
x(2,−1,3)+y(−1,4,2)+z(2,1,−1)=(3,2,1)
| ⎧ | 2x−1y+2z=3 | |
| ⎨ | −1x+4y+z=2 |
|
| ⎩ | 3x+2y−z=1 | |
Dodałam dwa ostatni równania:
2x+6y=3
2x=3−6y
x=
32−3y
Podstawiam pod pierwsze równanie:
2(
32−3y)−y+2z=3
3−6y−y+2z=3
2z=7y
z=
72y
Podstawiam pod drugie równanie:
−(
32−3y−4y+
72y=2
−
32+3y−4y+
72y=2
−y+
72y=2+
32
2
12y =
72
y=
75
x=
32−3
75=−
2910
y=
75
z=
72*
75=
4910
Bardzo proszę o sprawdzenie czy to zadanie jest zrobione poprawnie
Pozdrawiam
Sylwia