Rozwiąż nierówność (Trygonometria)
Maciej: | | sin2x + cos2x +1 | |
|
| =ctgx |
| | sin2x − cos2x +1 | |
Prosiłbym o dość szczegółowe, i najprostsze rozwiązanie, mam podobnych przykładów do
rozwiązania o wiele więcej i chciałbym na podstawie powyższych nauczyć się je rozwiązywać sam,
z góry dziękuję.
14 lut 10:50
J:
1)
wykorzystamy: cos2x = 2cos
2x −1
cos2x = 1 − 2sin
x
| | 2sinxcosx + 2cos2x | | 2cosx(sinx+cosx) | |
= |
| = |
| = ctgx |
| | 2sinxcosx + 2sin2x | | 2sinx(cosx + sinx) | |
14 lut 11:34
Maciej: wykorzystamy: cos2x = 2cos2x −1
cos2x = 1 − 2sinx
mógłby ktoś to jakoś wyprowadzić, lub powiedzieć krótko dlaczego tak ?
14 lut 18:55
Maciej: ok przykład pierwszy już rozumiem, troszeczkę inaczej ale zrobiłem, dzięki wielkie J.
Czy mógłby jeszcze ktoś zająć się przykładem drugim ?
15 lut 11:24
J:
| | sinx | |
2) spróbuj tak: zamień tgx = |
| |
| | cos | |
15 lut 11:38
J:
| | 1+ tgx − 1 − tgx | | 2tgx | |
nie tak... = |
| = |
| = tg2x ... koniec |
| | 1 − tg2x | | 1−tg2x | |
15 lut 11:42
Maciej: | | 2tgx | |
jeszcze czy mógłbyś mi powiedzieć jak pozbyłeś się mianownika z |
| ? |
| | 1−tg2x | |
16 lut 11:50
16 lut 11:52