Środek ciężkości , całki oznaczone podwójne.
ledzeppelin20: Witam , bardzo bym prosił o pomoc , muszę wyznaczyć środek ciężkości , ograniczony obszarem x=a
, x=3a , y=0 , y=bfcx . Wyznaczam ze wzoru D (MxM , MyM) , potem podkładam do
wzoru i wychodzi mi :
M=∬dydx
Mx = ∬xdxdy
My = ∬ ydxdy
obszar całkowania wszędzie ten sam , mianowicie pierwsza całka od 3a do a , a druga od bfcx
do 0 , i miałbym prośbę z pomocą policzenia Mx , bo nie wiem co zrobić jak mi zostaje całka
pojedyńcza oznaczona od 3a do a i mam b∫xfcxdx , a drugą sprawą jest czy mógłby mi któs
powiedzieć czy tok robienia zadania jest poprawny , z góry dziękuje za pomoc .
15 lut 14:49