matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pochodna funkcji a monotoniczność funkcji
Agnieszka:
O funkcji f(x)=−x
3
+ax
2
+bx+6, x ∊ R, wiadomo, że: f'(x)>0 ⇔ x ∊ (
−7
3
,1). Oblicz współczynniki a i b.
14 lut 11:43
Gray:
Masz więc układ równań do rozwiązania: f'(−7/3)=0 oraz f'(1)=0.
14 lut 14:01