z trescia.
Pauliśka: Turysta przeszedl trase dlugosci 24 km ze stala predkoscia. Gdyby predkosc te zwiekszyl o 1,2
km/godz., to te sama droge przeszedlby w czasie o 1 godz. krotszym. Oblicz rzeczywista
predkosc turysty i czas w ktorym przebyl trase. Dziekuje.
Janek191:
x > 0 , y > 0
( x + 1,2)*( y − 1) = 24
−−−−−−−−−−−−−−−−−
x*y − x + 1,2 y − 1,2 = 24
| | 24 | |
24 − x + 1,2* |
| − 1,2= 24 / * x |
| | x | |
− x
2 + 28,8 −1,2 x = 0
x
2 + 1,2 x − 28,8 = 0
Δ = 1,44 − 4*1*( − 28,8) = 1,44 = 115,2 = 116,64
√Δ = 10,8
| | km | |
Odp. Prędkość turysty − 4,8 |
| , czas przejścia trasy − 5 godzin. |
| | h | |
====================================================