jednoznacznosc i odwrotnosc funkcji
5-latek: Znajdz funkcje odwrotna do y=2x+1 (wyraz x jak funcje y
| | 1−y | |
y=2x+1 to 2x=1−y to x= |
| (czy dobrze to wyrazilem ? |
| | 2 | |
15 lut 13:25
J:
Cześć

dobrze
15 lut 13:26
J:
| | y − 1 | |
upss ... żle  2x = y − 1 ⇔ x = |
| |
| | 2 | |
15 lut 13:29
5-latek: Witaj
J 
Zrobilem to dzialanie tak jak sie wykonuje normalnie .
Zaraz to sobie przepiszse do zesztu
15 lut 13:34
5-latek: Nie jestem do konca przekonany
15 lut 13:51
J:
źle przekształciłeś

y = 2x + 1 ⇔ 2x = y − 1 , a Ty masz: 2x = 1 − y
15 lut 13:53
5-latek: OK
15 lut 13:57
5-latek: J
masz racje . Nie wiem o czym myslalem
15 lut 14:41