kombinatoryka
zaczyna_kombinarykę: W przedziale wagonu kolejowego jest osiem numerowanych miejsc (w dwóch rzędach naprzeciwko
siebie). Do przedziału weszły cztery osoby. Na ile sposobów mogą one zająć miejsca w tym
przedziale tak aby trzy ustalone osoby siedziały przodem do kierunku jazdy, czwarta −
naprzeciwko jednej z trzech osób?
14 lut 07:26
PW: Trzy ustalone osoby mające jechać przodem do kierunku jazdy wybierają jedno miejsce spośród 4,
które będzie puste. Na pozostałych 3 miejscach mogą się zamieniać między sobą. Wszystkich
sposobów zajęcia miejsc przez te osoby jest więc 4·3! = 4!
Czwarta osoba ma usiąść naprzeciwko jednej z trzech osób, może to więc zrobić za każdym razem
na 3 sposoby.
Odpowiedź: 4 osoby mogą zająć miejsca w sposób opisany w zadaniu na 3·4! = 72 sposoby.
14 lut 07:52
Janek191:
| | | |
Lub n = | * 3 ! * 3 = 4 !* 3 = 72 |
| | |
14 lut 07:58