Funkcje wielomianowe
Olgaaa: St.W(x)=3
Funkcja W dla argumentu −3 przyjmuje wartość 16. Ma dwa miejsca zerowe: −2 oraz 1.
a) Napisz wzór funkcji W w postaci ogólnej.
b) Podaj zbiór argumentów, dla których funkcja W przyjmuje wartości nieujemne.
c) Wyznacz współrzędne punktów wspólnych wykresu funkcji W i paraboli o równaniu
f(x)=2x2−6x−20
15 mar 23:34
Marcin: f(x)=a(x−1)(x+2)
Co podstawić za a, żeby funkcja dla argumentu −3 przyjmowała wartość 16?
15 mar 23:38
Olgaaa: ale to chyba nie wystarczy, bo jeszcze wtedy będzie brakować jednego "x", żeby to był st. 3
15 mar 23:47
Radek:
Wystarczy
f(x)=a(x−1)(x+2)
f(−3)=16
a(−3−1)(−3+2)=16
4a=16
a=4
f(x)=4(x−1)(x+2)
15 mar 23:48
5-latek: No i Radek nie wystarczy bo dostawles wielomian stopnia drugiego a nie trzeciego
15 mar 23:59
Marcin: Nie zauważyłem że chodzi o wielomian st. 3. Bardzo przepraszam
16 mar 00:02
Wazyl: f(−3)=16
f(x)=a(x+2)(x−1)(x−c)
−4a(3+c)=16
−3a−ac=4
dla c=−2 −3a+2a=4⇒ a=−4
dla c=1 −3a−a=4 ⇒a=−1
f(x)=−(x+2)(x−1)
2 v f(x)=−4(x+2)
2(x−1)
16 mar 00:08
Marcin: W takim przypadku musimy rozwiązywać a) b) i c) dla dwóch przypadków?
16 mar 00:35
Olgaaa: no cóż, na pewno to jest źle Wazyl...
17 mar 18:10
Marcin: Olga, a dlaczego?

Może chodzi o to, że to nie jest przedstawione w postaci ogólnej, co?
17 mar 18:11
Olgaaa: Na pewno jest źle, bo tu nie ma dwóch przypadków tylko jeden.
17 mar 18:12
Marcin: Masz odpowiedź do tego zadania?
17 mar 18:15
Olgaaa: −x3+3x−2
17 mar 18:58
Olgaaa: to potrafi ktoś to?
6 kwi 01:44
olipek: Na zalaczonym do tego rysunku widzimy ze przy msc zerowym −2 jest odbicie takze zakladamy ze
W(x)=a(x+2)(x−1)2
14 lut 20:55