wyznaczyć wektor
ft5: wyznaczyć wektor normalny płaszczyzny będącej obrazem przekształcenia : R3→R3 danego wzorem
L(x,y,z)=(x+y+3z,x+y+3z,−2y−4z)
13 lut 20:59
ft5: pomoże ktoś
13 lut 21:14
ft5:
14 lut 01:25
Gray: Aby wyznaczyć bazę obrazu, można najpierw wyznaczyć bazę jądra.
x+y+3z=0
x+y+3z=0
−2y−4z=0
Skąd otrzymujemy:
y=−2z
x=−3z−y=−3z+2z=−z
Stąd kerL={(−z,−2z,z):z∊R} → bazą jądra jest wektor e1=(−1,−2,1).
Ten wektor uzupełniamy do bazy R3: można przyjąć np. e2=(1,0,0), e3=(1,1,0).
Bazą obrazu są wektory: v1=L(e2)=(1,1,0) oraz v2=L(e3)=(2,2,−2).
Poszukiwany wektor normalny to iloczyn wektory wektorów v1 i v2.
Czyli
v1xv2=(1,1,0) x (2,2,−2) = (−2,2,0) ← odpowiedź.
14 lut 09:39