proszę o rozwiązanie
Michał: siatka ostrosłupa składa się z dwóch trójkątów równobocznych o boku długości 4 i z dwóch
trójkątów prostokątnych Oblicz objętość tego ostrosłupa a otrzymany wynik
przybliż z dokładnością 10
−2 i zakoduj
ściany bębą trójkątami prostokątnymia podstawa trójkątem równoboczny,
wynik to 754
| | 1 | | a√3 | | √3 | |
Pp = |
| a * |
| = |
| *a2
|
| | 2 | | 2 | | 4 | |
natomiast nie wiem jak obliczyć H
14 lut 23:30
Qulka: H=4√3/2 = 2√3
15 lut 00:59
Qulka: nie.. tak się ich nie ustawi
15 lut 01:03
Qulka:

chyba jednak prostokątny w podstawie i jeden bok ( tył ) a równoboczne to boki
15 lut 01:15
Qulka: wszystkie wycinanki wskazują że tak

więc Pp =8 H= 2
√2 a V= 16
√2/3
15 lut 01:59
Qulka: Ooo
Eve masz wyobraźnię

?
15 lut 08:50
Michał: dziękuję bardzo
15 lut 14:49
Michał: mam nadzieje że na maturze tego typu zadań nie będzie to zadanie było za 2 punkty
15 lut 14:52