ułamek
Nolla: Kochani, jak zamienić ten ułamek okresowy 2,5(15) na ułamek zwykły?
13 lut 20:41
13 lut 20:43
13 lut 20:43
13 lut 20:44
Eta:
Nie wyłączyłeś całości
13 lut 20:45
Eve:
x=2,5(15)=2,5+0,0(15)
teraz zamień 0,0(15)=y i wróć do x
13 lut 20:45
Hajtowy: No tak, racja
13 lut 20:49
NOLLA: Jest na to jakas inna metoda? Robilam takie zadania tak ze np. 1000x = 2515,151... 100x=
251,51... 1000x−100x = ... i tu sie zawieszam przy mojej metodzie
13 lut 21:08
NOLLA: Jest na to jakas inna metoda? Robilam takie zadania tak ze np. 1000x = 2515,151... 100x=
251,51... 1000x−100x = ... i tu sie zawieszam przy mojej metodzie
13 lut 21:08
Eve:
0,0(15)=y
0,0151515=y /*1000
15,15,15,15=1000y
15+0,(15)=1000y
0,(15)=z
15=100z
itd wracasz
13 lut 21:21
Eve: błąd, sorki
100z=15+z
13 lut 21:25
wmboczek: zawsze mnożysz przez tyle zer, ile cyferek się powtarza, a następnie odejmujesz liczbę. W razie
konieczności wyciągasz z () potrzebne cyferki do działań
100x=251,5(15)
99x=251,5−2,5=249
x=249/99
13 lut 21:39
Eve: własnie miałam pisać drugą metodę
13 lut 21:47