Rozwiąż równanie różniczkowe
majkel: Rozwiąż równanie różniczkowe
dy/dx = tg(y)/x
Proszę o pomoc, wychodzi mi inaczej niż w odpowiedziach :c
14 lut 15:02
14 lut 15:03
ZKS:
Jeżeli napisałeś, że wychodzi Ci inaczej niż w odpowiedzi to czemu nie napiszesz jak robisz?
14 lut 15:04
majkel: Doszedłem właśnie do tego momentu, wyszło mi że
sin(y) = x + C
a w odpowiedziach jest arcsin(C*e−1/x)
14 lut 15:07
ZKS:
ln|sin(y)| = ln|x| + C1
sin(y) = eln|x| + C1
sin(y) = Cx
y = arcsin(Cx)
Taka jest odpowiedź.
14 lut 15:13