Wyznaczanie wzoru funkcji kwadratowej na podstawie pewnych informacji o wykresie
Domi: Wyznacz współczynniki a,b,c trójmianu kwadratowego f(x)=ax
2+bx+c wiedząc, że osią symetrii
wykresu funkcji jest prosta o równaniu x=1; c=−3/4; f(5)=3
Próbowałam tak:
y=a(x−1)
2+q
a=4
q=−
194
y=4x
2−8x−
154
Niestety po sprawdzeniu okazuje się, że wykres jest zły.
14 lut 13:46
J:
3 = 25a + 5b + c
rozwiąż ten układ równań .... dostaniesz a i b
14 lut 13:55
Domi: Dziękuję, wszystko się zgadza, a moglibyście powiedzieć, dlaczego mój układ był zły? Wydaje mi
się, że wszystko jest poprawnie.
14 lut 14:05
J:
skąd c = a + q ?
14 lut 14:10
Qulka: Bo miałaś 3=a*42+q i zrobiło Ci się 3/4=a +q
14 lut 14:22
Qulka: A nie ok to był układ równań.. Dalej zrobiłaś błąd rachunkowy po dodaniu stronami
14 lut 14:26
Qulka: Tam wychodzi a=1/4
14 lut 14:27
Domi: Wzięłam to stąd, że w funkcji kwadratowej c wyznacza przecięcie z osią Y, a więc f(0)=c
−3/4=a(0−p)2+q
3/4=a+q
a to równanie, o którym pisze Qlka było z f(5)=3
14 lut 14:30
Domi: Racja Qlka, dzięuję
14 lut 14:33