ciąg geometryczny, suma
delta_is_love/life: W ciągu geometrycznym a1=2 i a2=−√2. Oblicz sumę sześciu początkowych wyrazów tego ciągu:
a) o numerach parzystych,
b) o numerach nieparzystych.
Moje rozwiązanie (do "a"):
wyliczam sobie q=a2a1=−√22
obliczam a4, a6,
dodaje a2+a4+a6 i otrzymuje niepoprawny wynik
Gdzie popełniam błąd? Ewentualnie prosze o rozwiązania.
14 lut 20:25
5-latek: Szesc wyrazow poczatkowych o numerach nieparzystych to
a1,a3, a5, a7,a9 a11
a o numerach parzystych to
a2, a4,a6,a8,a10 a12
14 lut 20:42
Tadeusz:
skoro sześciu wyrazów o numerach parzystych to
a2 a4 a6 a8 a10 i a12
14 lut 20:42
Qulka: sześć wyrazów o nr parzystych to a2, a4, a6, a8, a10, a12
14 lut 20:43