krótkie, proste zadanie ze stereometrii
Michał:
![rysunek](rys/107424.png)
Witam,
Mam problem z prostym zadaniem z stereometrii. Tzn. liczę na swój sposób, ale odpowiedź
wychodzi mi całkowicie inna niż poprawna.
Oto jego treść:
Na rysunku obok przedstawiono ostrosłup prawidlowy czworokątny o wszystkich krawędziach równej
długosci. Oblicz pole przekroju zaznaczonego na rysunku, jeśli płaszczyzna przekroju tworzy z
podstawą kąt 30 stopni.
Proszę o pomoc. Ja rozdzieliłem go na dwa oddzielne ostrosłupy, gdzie jeden jest podobny do
drugiego i potem na bazie podobieństwa, policzyłem pole płaszczyzny, ale to było mnóstwo
liczenia ( w dodatku chyba źle) i coś nie pykło. Domyślam się, że zauważenie czegoś znacznie
uprości rozwiązanie. Pozdrawiam
14 lut 19:43
wmboczek: Kąt między krawędzią boczną i podstawą to 45
możesz wyznaczyć przekątne deltoidu z tw cosinusów
14 lut 20:08
Michał: Odświeżam, proszę o więcej wskazówek.
Nie wiem jak zastosować rady wmboczka, bo wychodzi mi, że mam zbyt mało danych do twierdzenia
cosinusów.
15 lut 12:26
wmboczek: z trygonometrii policzysz wysokość od podstawy do przekroju h=a√6/6
z kąta 45 i tej wysokości wyznaczysz krótszą przekątną d1=a√2−a√6/3
dla dłuższej przekątnej rozważ trójkąt o kątach 30,45 i 105. Narysuj jego wysokość H, która
podzieli a√2 na 2 części. tg30=(a√2−2)/x gdzie x to rzut d2 na podstawę
15 lut 12:44
wmboczek: tg30=(a√2−x)/x sry coś ostatnio nieuważnie piszę
15 lut 12:48
Magda: Jak policzyć długość krótszej przekątnej deltoidu? Bo nie rozumiem
1 kwi 18:05