matematykaszkolna.pl
krótkie, proste zadanie ze stereometrii Michał: rysunekWitam, Mam problem z prostym zadaniem z stereometrii. Tzn. liczę na swój sposób, ale odpowiedź wychodzi mi całkowicie inna niż poprawna. Oto jego treść: Na rysunku obok przedstawiono ostrosłup prawidlowy czworokątny o wszystkich krawędziach równej długosci. Oblicz pole przekroju zaznaczonego na rysunku, jeśli płaszczyzna przekroju tworzy z podstawą kąt 30 stopni. Proszę o pomoc. Ja rozdzieliłem go na dwa oddzielne ostrosłupy, gdzie jeden jest podobny do drugiego i potem na bazie podobieństwa, policzyłem pole płaszczyzny, ale to było mnóstwo liczenia ( w dodatku chyba źle) i coś nie pykło. Domyślam się, że zauważenie czegoś znacznie uprości rozwiązanie. Pozdrawiam emotka
14 lut 19:43
wmboczek: Kąt między krawędzią boczną i podstawą to 45 możesz wyznaczyć przekątne deltoidu z tw cosinusów
14 lut 20:08
Michał: Odświeżam, proszę o więcej wskazówek. Nie wiem jak zastosować rady wmboczka, bo wychodzi mi, że mam zbyt mało danych do twierdzenia cosinusów.
15 lut 12:26
wmboczek: z trygonometrii policzysz wysokość od podstawy do przekroju h=a6/6 z kąta 45 i tej wysokości wyznaczysz krótszą przekątną d1=a2−a6/3 dla dłuższej przekątnej rozważ trójkąt o kątach 30,45 i 105. Narysuj jego wysokość H, która podzieli a2 na 2 części. tg30=(a2−2)/x gdzie x to rzut d2 na podstawę
15 lut 12:44
wmboczek: tg30=(a√2−x)/x sry coś ostatnio nieuważnie piszę emotka
15 lut 12:48
Magda: Jak policzyć długość krótszej przekątnej deltoidu? Bo nie rozumiem emotka
1 kwi 18:05