matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
uzasadnij że...
oscuro:
Mam uzasadnić, że jeżeli: a=/=b, b=/=c, a=/=c i a + b = 2c to:
a
b
+
= 2
a − c
b − c
Jeśli wyznaczę z a + b = 2c: a = 2c − b i podstawię do równania oraz gdy wyjdzie mi na koniec 0 = 0, to zadanie można uznać za zaliczone?
14 lut 22:19
pigor:
...., nie wiem ; nie powiem, ...
nie, ani tak
ale może zaproponuję np. tak :a≠b, b≠c, a≠c i a+b=2c to:
a
b
2a
2b
L=
+
=
+
=
a−c
b−c
2a−2c
2b−2c
2a
2b
2a
2b
=
+
=
−
=
2a−a−b
2b−−a−b
a−b
a−b
2a−2b
2(a−b)
=
=
= 2=
P
c. n.uz.. ...
a−b
a−b
14 lut 22:36