Funkcje trygonometryczne
xyz: Wiedząc, że α i β są kątami ostrymi trójkąta prostokątnego i spełniona jest równość 4 sin2 α −
5 sin2 β = 1, oblicz:
a) wartość funkcji sinus, cosinus i tangens kąta α,
b) wartość wyrażenia sinα*cosβ + cosα*sinβ + tgα*tgβ,
c) miary kątów α i β z dokładnością do 1 stopnia.
15 lut 13:24
Eve:
sinα=cosβ, sinβ=cosα − korzystaj jak wolisz
15 lut 13:32
xyz: Niestety i tak nie wiem jak to zrobić

bo rozumiem, że mam podstawić np. zamiast sinα cosβ,
ale nie wiem co dalej.
15 lut 13:44
xyz: Niestety i tak nie wiem jak to zrobić

bo rozumiem, że mam podstawić np. zamiast sinα cosβ,
ale nie wiem co dalej.
15 lut 13:46
Eta:

Dla kątów ostrych w trójkącie prostokątnym
sin
2α+cos
2α=1 i sinβ= cosα , tgβ= ctgα i tgα*ctgα=1
to 4sin
2α−5cos
2α= sin
2α+cos
2α ⇒ 3sin
2α= 6cos
2α ⇒ tg
2α=2 ⇒ tgα=
√2
a=
√2k, k>0 , b= k , c=
√2k2+k2=
√3k
a) tgα=
√2 , sinα=......... cosα=........
b)............
c)..............
dokończ ......
15 lut 14:40