wyrazenia algebraiczne
Lukasz: hej mam takie zadanie:
sa dwa wyrazenia ktore sa obwodsmi dwuch figur:
Obwod kwadratu:4x+40
Obwod prostokata:4x+2
Nalezy obliczyc o ile wiekszy jest obwod kwadratu.
Ja to obliczylem tak:4x+40−4x+2=42
ale tak jest zle bo powinno byc tak:4x+40−(4x+2)=38
nie wiem dla czego bierze sie w nawias 4x+2.
Moze mi to ktos wytlumaczyc?
I jeszcze cos.
Gdyby bylo takie wyrazenie gdzie nie byloby powiedziane ze 4x+40 i 4x+2 sa obwodami figur i
trzeba bybylo je od siebie odjac to robiloby sie to tak:
4x+40−4x+2=42
Pozdrawiam dzieki za odpowiedz
14 lut 10:11
Tadeusz:
... to chyba musisz cofnąć się do podstawówki −
14 lut 10:13
Tadeusz:
coś tam − (

) to jakie to

by nie było np (x
2+x−3)
to masz:
coś tam −(x
2+x−3) bo odejmujesz całe jabłko −

ten minus dotyczy każdej z części jabłuszka −
14 lut 10:17
Lukasz: dzieki
14 lut 10:22
Lukasz: A konkretnie ktore dzialy poprzegladac i w ktorej klasie to powinno byc?

albo jakbyktos mial
jakis odnosnik do takich przykladow.
14 lut 10:24
Lukasz: skleroza nie boli
14 lut 10:25