ex +1 | ||
funkcja ln( | ) w przedziale od 1/2 do 1 | |
ex −1 |
ex −1 | ex +1 | ex −1 | |||
* ( | )' = | * | |||
ex +1 | ex −1 | ex +1 |
(ex +1)' (ex − 1) − (ex +1) (ex − 1)' | |
(ex−1)2 |
1 | ex[ex − 1 −ex +1] | ||
* | |||
ex+1 | ex −1 |
−2ex | |
e2x −1 |
4e2x | |
(e2x −1)2 |
4e2x | 4e2x +(e2x −1)2 | |||
1 + | = | |||
(e2x −1)2 | (e2x −1)2 |
4e2x + e4x − 2e2x + 1 | |
(e2x − 1)2 |
e4x + 2e2x + 1 | |
(e2x − 1)2 |
(e2x +1)2 | |
(e2x − 1)2 |
(e2x +1) | |
(e2x − 1) |
(e2x +1) | ||
∫ | = | |
(e2x − 1) |
(e2x −1) | 2 | |||
∫ | + | |||
(e2x − 1) | (e2x − 1) |
1 | ||
∫dx + 2∫ | ||
e2x −1 |
1 | ||
ostatnia całka: t = e2x , | lnt = x , Udt}{t} = dx
| |
2 |
1 | dt | 1 | dt | 1 | dt | |||||||
= | ∫ | = | ∫ | − | ∫ | |||||||
2 | t(t−1) | 2 | t−1 | 2 | t |
dt | dt | |||
dx = | = | |||
2e2x | 2t |
e+1 | ||
powinienem otrzymać po obliczeniu całki oznaczonej ln( | ) | |
e0,5 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |