oblicz
a: Cos 5/12π * cos π/12 − sin π/8 *sin 3/8π=
14 lut 19:39
Janek191:
= cos 75o*cos 15o − sin 22,5o*sin67,5o =
= cos ( 90o − 15o)*cos 15o − sin 22,5o* sin ( 90o − 22,5o) =
= sin 15o*cos 15o − sin 22,5o * cos 22,5o =
√2
1
√2
= 0,5 sin 30o − 0,5 sin 45o = 0,5*0,5 − 0,5*
=
−
2
4
4
14 lut 19:48
Janek191:
= cos 75o*cos 15o − sin 22,5o*sin67,5o =
= cos ( 90o − 15o)*cos 15o − sin 22,5o* sin ( 90o − 22,5o) =
= sin 15o*cos 15o − sin 22,5o * cos 22,5o =
√2
1
√2
= 0,5 sin 30o − 0,5 sin 45o = 0,5*0,5 − 0,5*
=
−
2
4
4
14 lut 19:48
a: Dzieki wieelkie
14 lut 19:54
Janek191:
Wzory redukcyjne :
sin ( 90o − α) = cos α
cos ( 90o − α) = sin α
14 lut 19:57
a: Te ulamki mnie przerazily, bo czesciej na stopniach licze