pochodna logarytmu naturalnego
Kama: Hej, tak właściwie chciałam tylko się utwierdzić czy dobrze rozwiązuje:
f(x)=ln(x
2)
i z tego pochodna
dobrze to rozwiązałam? i czy jest to na pewno funkcja złożona? z góry dziękuję
14 lut 16:41
J:
| | 2 | |
tak , albo: (2lnx)' = |
| |
| | x | |
14 lut 16:43
Kama: bardzo dziękuje! rozumiem też ze przykład ln(x1*x2) mogę rozpisać jako lnx1+lnx2 ?
14 lut 16:47
J:
tak
14 lut 16:48
ZKS:
Po prostu ln(ab) = b * ln(a), albo skorzystać z tego co teraz napisałaś.
14 lut 16:48
Kama: bardzo dziękuję za pomoc!
14 lut 16:49
ZKS:
Tutaj może być pułapka. Powinniśmy napisać
ln(x
2) = 2ln(|x|), ponieważ licząc monotoniczność tej funkcji dostaniemy głupoty.
Jako, że dziedziną są wszystkie liczby rzeczywiste bez zera dla x < 0 dostaniemy
| | 1 | |
funkcje malejącą |
| < 0 ⇒ x < 0, a czy ta funkcja jest malejąca? |
| | x | |
14 lut 16:53
ZKS:
Przepraszam zagalopowałem się no jasne, że jest malejąca dla x < 0.

Odbicie wykresu przecież.
14 lut 16:55
J:
prawdą jest to, co napisałeś
ZKS ... lnx
2 = 2lnIxI
14 lut 16:59
ZKS:
Dalej napisałem głupotę ta funkcja jest malejąca dla x < 0.
14 lut 17:02
J:
oczywiście,że tak
14 lut 17:08
ZKS:
14 lut 17:11