123
Qu: ile to jest
√18i−8 ?
14 lut 21:47
Qu: nie wie nikt

?
14 lut 22:01
14 lut 22:03
Bogdan:
wielu to wie, ale może najpierw pokaż swoje rozwiązanie
14 lut 22:03
Qu: na podstawie tego linku wychodzi mi
a2+b2=−8
ab=9
z tego czegos wyjdze mi wynik ?
14 lut 22:35
Qu: 81/b2+b2= −8
i co pomnożyć to teraz przez b2 ?
14 lut 22:39
Qu: a co w takim razie dalej ?
15 lut 00:04
Qu: Dochodzę do momentu
b=9/a
a2−81/a2=−8
i nie wiem jak dalej ?
mógłby ktoś pomóc ?
15 lut 10:32
ICSP: a2 − b2 = − 8
ab = 9
Wygodnie byłoby znaleźć a2 + b2. Można to zrobić w następujący sposób :
a2 + b2 = |a2 + b2| = √(a2 + b2)2 = √a4 + 2a2b2 + b4 =
= √a4 − 2a2b2 + b4 + 4a2b2 = √(a2 − b2)2 + 4(ab)2
i jeżeli wstawimy powyższe dane dostaniemy :
a2 + b2 = √(−8)2 + 4 * (9)2 = √64 + 324 = √388 = 2√97
czyli masz :
a2 − b2 = −8
a2 + b2 = 2√97
oraz
ab = 9
Pod dodaniu stronami dwóch pierwszy równań wyliczysz a2. Potem z trzeciego równania doliczysz
b.
15 lut 10:36