Oblicz pochodną. Pomoże ktoś? :)
nie_ogarniam: Oblicz pochodną:
f(x)=√e2x + e√2x + 2x√e
Coś tam obliczyłam ale nie mam jak tego sprawdzić. Pomoże ktoś?
14 lut 12:02
J:
| | 1 | | 1 | |
f'(x) = |
| *e2x*2 + e√2x* |
| *2 + 2√e*x√e −1 |
| | 2√e2x | | 2√x | |
14 lut 12:09
nie_ogarniam: oo dzięki
14 lut 12:25
Dziadek Mróz:
y =
√e2x + e
√2x + 2x
√e
y = u + v + 2w u =
√t t = e
z z = 2x v = e
k k =
√z w = x
l l =
√e
y' = [u + v + w]' = [u]' + [v]' + [w]' = 1)
| | 1 | |
u' = [√t]' = |
| * t' = 2) |
| | 2√t | |
t' = [e
z]' = e
z * z' = 3)
z' = [2x]' = 2
v' = [e
k]' = e
k * k' = 4)
| | 1 | |
k' = [√z]' = |
| * z' = 5) |
| | 2√z | |
w' = [x
l]' = lx
l − 1 = 6)
l' = [
√e] = 0
6) =
√ex
√e − 1
| | 1 | | e√2x | |
4) = e√2x * |
| = |
| |
| | √2x | | √2x | |
3) = e
2x * 2 = 2e
2x
| | 1 | | e2x | |
2) = |
| * 2e2x = |
| |
| | 2√e2x | | √e2x | |
| | e2x | | e√2x | |
1) = |
| + |
| + √ex√e − 1 |
| | √e2x | | √2x | |
14 lut 12:36
Dziadek Mróz:
Aha, na końcu jest ... + 2√ex√e − 1
14 lut 12:37
nie_ogarniam: ooo super dzięki!
14 lut 12:43