Macierz przekształcenia liniowego
Sylwia: Macierz przekształcenia liniowego
Witam,
totalnie nie wiem jak zabrać się za takie zadanie, bardzo proszę o jakieś wskazówki:
Wrzucam URL, ponieważ nie wiem jak mogłabym napisać ten przykład:
http://users.pja.edu.pl/~s10767/zadanie.jpg
Pozdrawiam
Sylwia
14 lut 18:32
Eve:
o ile pamietam , to
L(u1)=3v1+2v2
L(u2)=−2v1+4v2
L(u3)=v1+5v2
L(u)= wstaw
14 lut 19:23
Sylwia: A ktoś mógłby wytłumaczyć czemu tak?
14 lut 20:09
Gray: Można i tak: z definicji macierzy odwzorowania liniowego mamy
L(u)=A*(1, 2, −4)T=(−5, −10)T=−5v1−10v2.
14 lut 20:23