wyrażenia algebraiczne
Maciej: Suma liczby a i jej odwrotności jest równa 3. Oblicz sumę sześcianu liczby a i sześcianu jej
odwrotności.
| | 1 | |
Jak to rozpisać?  Czy można w taki sposób? (a+ |
| )3 ? |
| | a | |
15 lut 10:59
ICSP: | | 1 | | 1 | | 1 | |
(a + |
| )3 = a3 + |
| + 3(a + |
| ) |
| | a | | a3 | | a | |
czyli :
| | 1 | | 1 | | 1 | |
a3 + |
| = (a + |
| )3 − 3(a + |
| ) |
| | a3 | | a | | a | |
15 lut 11:01
Maciej: | | 1 | | 1 | | 1 | |
a nie można tak? a3 + 3a2 * |
| + 3a( |
| )2+( |
| )3 ? |
| | a | | a | | a | |
bo to co zapisałeś to tak średnio rozumiem
15 lut 11:05
ICSP: Przecież to jest to samo
15 lut 11:06
Maciej: | | 3 | | 1 | |
no faktycznie... dochodzę do takiego momentu a3+3a+ |
| + |
| |
| | a | | a3 | |
co teraz mogę dalej z tym zrobić?
15 lut 11:14
ICSP: Wyciągnij 3 przed nawias z dwóch środkowych czynników.
15 lut 11:18
15 lut 11:21
ICSP: Czyli to samo co u mnie
15 lut 11:23
Maciej: a co teraz z tym zrobić?
15 lut 11:26
ICSP: | | 1 | |
Wystarczy podstawić. a + |
| = 3 |
| | a | |
15 lut 11:29
Maciej: Dobrze wiem... heh tylko nie wiem skąd się wziął ten minus w tym drugim co mi napisałeś?
Mógłbyś jakoś to rozpisać żebym zauważył bo ja nie wiem dlaczego ja tego nie rozumiem
15 lut 11:31
Maciej: | | 1 | | 1 | | 1 | |
a3+ |
| = (a+ |
| )3−3(a+ |
| ) |
| | a3 | | a | | a | |
o tutaj..skąd ten minus?
15 lut 11:36
Maciej: Ah już doszedłem do tego

Dziękuję
15 lut 11:41