układ
Lukas:
Dla jakich wartości parametru p układ ma jednoznaczne rozwiązanie
x+2y+4z=2
4x+py+2z=2
3x+y−2z=0
1 2 4
4 p 2
3 1 −2
1 2 4
4 p 2
W=−2p+16+12−(12p+2−16)
W=−2p+28−12p+14
W=−14p+42
−14p+42≠0
−14p≠−42
p≠−3
czyli dla p∊R\{−3}
14 lut 20:02
Lukas:
p∊R\{3}
14 lut 20:04
5-latek: tak dla tej wartosci p uklad ten jest oznaczony (czyli ma jednoznaczne rozwiazanie
14 lut 20:35
Mila:
p≠3
14 lut 21:06
Qulka: on chyba po prostu nie widzi tego minusa bo to pewnie literówka
14 lut 21:22
Lukas:
dla p∊R\{3} napisałem poprawkę

20:04
14 lut 21:24
Lukas:
a teraz dla pozostałych wartości parametru p rozwiązać eliminacją gaussa czyli co za p wstawić
obojetnie co ?
14 lut 21:25
Qulka: dla pozostałych czyli dla 3 , żeby sprawdzić czy jest sprzeczny czy tożsamościowy ..najlepiej
wyznacznikami
14 lut 21:31
Lukas:
ale mam określone że gaussem ma być, dziękuję
14 lut 21:48