Funkcja
Borsuk: Wykaż z definicji, że funkcja f(x)=−x2+6x jest rosnąca w zbiorze (−∞,3)
Doszedłem do tego: −(x2−x1)(x2+x1)+6(x2−x1) i nie wiem co dalej. Proszę o pomoc.
14 lut 16:16
Eve: pokaż, że dla
x1≠x2, f(x1)−f(x2)=0
14 lut 17:04
5-latek: Dzien dobry
Eve
Ja mysle ze to nie nalezy badac roznowartosciowosci
14 lut 17:06
ZKS:
x1 > x2 ⇒ f(x1) > f(x2).
14 lut 17:07
Eve: faktycznie

ma być >
14 lut 17:27
5-latek: Eve A jak napiszse tak x1,x2 ∊Df
x1<x2 to f(x1)<f(x2)
x1−x2<0 to f(x1)−f(x2)<0
−x12+6x1−(−x22+6x2)<0
−x12+6x1+x22−6x2<0
x22−x12+6(x1−x2)<0
(x2−x1)(x2+x1)+6(x1−x2)<0
teraz jesli x1−x2<0 to x2−x1>0 i tez sie troche zaplatalem
14 lut 17:41
5-latek: A Ty Borsuk bys sie moze odezwal
14 lut 17:42
5-latek: Zajrzy ktos bo sam jestem ciekaw
14 lut 17:52
ICSP: Wyciągnij x2 − x1 przed nawias. Potem skorzystaj, z tego, że x1 . x2 ∊ (− ∞ ; 3) więc
x1 + x2 < 6
14 lut 18:06
ICSP: i masz pokazać, że f(x1) − f(x2) < 0, a nie korzystaj z tego.
f(x1) − f(x2) = ... = (x2 − x1)(x2 + x1) + 6(x1 − x2) = ...
14 lut 18:08
5-latek: dziekuje CI bardzo
14 lut 18:13
Borsuk: Ja też dziękuję
15 lut 12:53