równania trygonometryczne
SoS: 1−sin2x/2=1
14 lut 20:19
Ada:
sinx = 0
14 lut 20:21
SoS: 
Jakieś wyjaśnienie ? Najlepiej rozpisanie po kolei ?
14 lut 20:24
SoS: Dochodzę do momentu sin2x= −1 pomożecie ?
14 lut 20:27
Ada: 1−1 = 0
nie mam momentu sin2x = −1
14 lut 20:35
SoS: czy dobrze jest tak
x= −π/4 + 2kπ v x=( π+ π/4)+2kπ , k∊C
14 lut 20:35
SoS: całość jest dzielona przez 2 ( 1−sin2x)/2 =1
14 lut 20:36
14 lut 20:37
5-latek: A jaki ma byc zapis ?
| | 1−sin2x | | sin2x | |
czy |
| =1 czy 1− |
| =1? |
| | 2 | | 2 | |
14 lut 20:38
SoS: pierwszy
14 lut 20:39
SoS: 5−latek pomożesz ?
14 lut 20:43
Ada:

No to robi kolosalną różnicę, bo z tego co ty tam napisałeś/aś wyglądało to na:
pomarańczowy sin2x
czerwony sinx
Twoje:
sin2x = −1
sinus jest ujemny w III (x = x
0 + π) i IV ćwiartce (x= − x
0)
| | 3 | | −1 | |
2x = |
| π + 2kπ ⋁ 2x = |
| π+2kπ |
| | 2 | | 2 | |
| | 3 | | −1 | |
x= |
| π + kπ x = |
| π + kπ |
| | 4 | | 4 | |
Ale zauważasz, że oba wyniki są względem siebie przesunięte o pi, więc możesz jeden pominąć.
14 lut 20:46
SoS: a mi wyszło ....
| | −π | | π | |
x= |
| +2kπ lub x= (π+ |
| ) +2kπ |
| | 4 | | 4 | |
14 lut 20:49
SoS: w sin nie dodajemy 2kπ

14 lut 20:50
Ada: dodajemy, ale całość dzielisz przez 2 później. Przeanalizuj 3 ostatnie linijki
14 lut 20:52
SoS: Tylko ja wgl inaczej robiłem
sin 2x= −1
2x0= −π/2
x0=− π/4

?
14 lut 20:54
SoS: zle
14 lut 20:56
Qulka: dobrze tylko nie dopisałeś okresu

a jest nieskończenie wiele rozwiązań zależnie od k
14 lut 21:00
Ada:

No to źle robiłeś. Przyjrzyj się wykresowi funkcji sin(2x). Rozwiązanie −1 pojawia się co okres
π.
Za pomocą czerwonych i różowych strzałek zaznaczone są przedziały o długości π, na zielono
rozwiązania.
14 lut 21:00
SoS: i zawsze musze doprowadzać do postaci x = ......
czy moge zostawic np 2x= ......
14 lut 21:03
Ada: Zawsze doprowadzasz do x=...
I zawsze dodajesz 2kπ (dla sinus, kosinus) lub kπ (dla tangensów i kotangensów).
Dzieląc, mnożąc, etc. x przeskalowujesz funkcję w całej dziedzinie.
14 lut 21:05
SoS: Dzięki wielkie już trochę się rozjaśniło ale mam problem z wartością bezwzględna
I 1−√2 sin x I = 2
14 lut 21:07
Ada: Jak zwykłą wartość bezwzględną, na przedziały:
1−√2 sin x = 2 lub 1−√2 sin x = −2
Dostajesz 4 rozwiązania, sprawdzasz czy nie "zachodzą" na siebie.
14 lut 21:08
SoS: coś mi się nie zgadza z odp przykład 2cos(3x− π/2) = −1
ja mam
x= π/18 + 2kπ/3 lub= 5/18π + 2/3kπ
w odp jest
x= − π/18 + 2kπ/3 lub 7/18π+2kπ/3
14 lut 21:20
Ada:
| | π | | π | | 1 | |
cos(3x− |
| ) = cos( |
| − 3x) = sin(3x) = − |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 7 | | −1 | |
3x = |
| π + 2kπ lub 3x = |
| π + 2kπ |
| | 6 | | 6 | |
14 lut 21:32
SoS: a nie powinno byc − π/3
14 lut 21:36
Ada: | | 1 | | 1 | |
Nie, |
| π ⇔ 30o a |
| π ⇔ 60o |
| | 6 | | 3 | |
14 lut 21:37
SoS: przecież ma być cos = − 1/2
to chyba bd x0 = − π/3
14 lut 21:41
Ada: widzisz przekształcenie między kosinusem, a sinusem
14 lut 21:46
SoS: tak, ale mnie uczyli ze mam się kątem ,, nie przejmować, nie patrzec na niego ... "
14 lut 21:48
Ada: Mi chodzi o to, że mam
| | −1 | | 1 | |
sinus x = |
| ⇒ x = |
| π |
| | 2 | | 6 | |
| | −1 | | 1 | |
a nie kosinus = |
| ⇒ x = |
| π |
| | 2 | | 3 | |
14 lut 21:51