zespolone
Qu: Mógłby ktoś sprawdzić wynik ?
Zamień na postać trygonometryczną
z=9−3√3 i
wyszło mi
z= 6√3(cos 11/6 pi + i*sin 11/6pi)
z góry dzięki
14 lut 18:03
Eve:
14 lut 18:07
Dziadek Mróz:
z = 9 − i3
√3
|z| =
√92 + (−3√3)2 =
√81 + 27 =
√108 = 6
√3
| | Re(z) | | 9 | | 3 | | 3√3 | | √3 | |
cos(φ) = |
| = |
| = |
| = |
| = |
| = 0.8660 |
| | |z| | | 6√3 | | 2√3 | | 6 | | 2 | |
| | Im(z) | | −3√3 | | 1 | |
sin(φ) = |
| = |
| = − |
| = −0.5 |
| | |z| | | 6√3 | | 2 | |
| | 1 | | 11 | |
φ = −30o = − |
| π = |
| π |
| | 6 | | 6 | |
| | 11 | | 11 | |
z = |z|(cos(φ) + isin(φ)) = 6√3(cos( |
| π) + isin( |
| π)) |
| | 6 | | 6 | |
14 lut 18:20
Qu: Dziękuje
14 lut 18:30