proszę o rozwiązanie
Michał: prawdopodobieństwo
zad 1
Z cyfr {1,2,3,.....,9} układamy losowo liczby trzycyfrowe o niepowtarzajacych się cyfrach.
Oblicz prawdopodobieństwo że ułożona liczba jest mniejsza niż 559
zad 2
Trzy kobiety w tym pani A i trzech mężczyzn w tym pan B zajęło losowo miejsca przy dwóch
przeciwległych bokach prostokątnego stołu po trzy osoby z każdej strony.
Oblicz prawdopodobieństwozdarzenia polegającego na tym że pani A usiadła naprzeviwko pana B
zad3
z talii 12 kart złożonej z 4 króli , 4 dam ,4 waletów ( w kalorach ; trefle, kier , karo i pik
dla każdego rodzaju figury )wybrano losowo 3 karty. Oblicz prawdopodobieństwo, że w
wylosowanej trójce jest więcej kierów niż trefl
13 lut 14:36
PuRXUTM: zad1.
moc Ω=9*8*7
moc A=5*4*7−1 ale pewien nie jestem, to −1 odejmuje liczbę 559
13 lut 14:42
J:
1)
IΩI = 9*8*7
A:
1XX − 8*7
2XX − 8*7
3XX − 8*7
4XX − 8*7
5(1,2,3,4)(dowolna z 7) = 4*7
13 lut 14:43
PuRXUTM: sory mam źle
13 lut 14:44
J:
Zad2)
IΩI = 2*3!*3!
IAI − 2*3*2!*2!
13 lut 14:50
Michał: zapomiałem podać wyników
13 lut 14:54
PuRXUTM: | | | |
J jak liczysz mocΩ w 2 ? to nie powinno być | ? |
| | |
13 lut 14:56
J:
2 boki stołu * 3 permutacje jednego boku * 3 permutacje drugiego boku
to nie są kombinacje
13 lut 14:58
J:
układ kobiet: K1K2A jest inny niż K2K1A
13 lut 14:59
PuRXUTM: 
źle zrozumiałem zadanie

nie wiedziałem że oni siedzą na krzesłach i że na przeciwko
znaczy coś więcej niż po różnych stronach stołu
13 lut 15:02
J:
w zadniu 2 nie uwzględniłem,że mogą zasiąść przy bokach krótszych lub dłuższych
13 lut 15:06
PuRXUTM: | | | |
J a mocΩ nie powinna być taka = 2* | *3!*3! chodź z tą 2 się wacham bo nie wiem czy |
| | |
rozróżniamy boki stołu,
13 lut 15:13
J:
masz rację, nie wiem dlaczego załozyłem (błednie) ,że po jednej stronie stołu siedzą kobiety,
a po drugiej mężczyźni,
tak jak mówisz, trzeba uwzględnić boki krótsze i dłuższe ..
13 lut 15:18
PuRXUTM: ale nie chodzi mi o boki krótsze i dłuższe tylko czy jak mam 2 boki tej samej dł. to czy je
rozróżniam
13 lut 15:19
J:
tak ... w prostokącie ABCD bok AB to inny inny niż CD
13 lut 15:22
Michał: zad1
Ω =9*8*7= 504
IAI= 4*8*7+4*7 = 252
zad2
IAI = 2*3* 2! *2! = 24
pytanie jak się ma to do wyników które są podane wyżej
13 lut 17:43
Michał: czy nikt nie da mi odpowiedzi
13 lut 19:36
PW: Zadanie 1.
A' = zdarzenie "utworzono liczbę większą lub równą 559"
A' składa się z liczb o zapisie 56x, 57x, 58x, 59x, 6xy, 7xy, 8xy, 9xy, gdzie x, y oznaczają
różne między sobą i różne od poprzedzających je w zapisie liczby ze zbioru {1, 2, 3, ..., 9}.
|A'| = 7 + 7 + 7 + 7 + 8·7 + 8·7 + 8·7 + 8·7 = 28 + 224 = 252
| | 252 | | 252 | | 1 | |
P(A) = 1 − P(A') = 1 − |
| = |
| = |
| , |
| | 504 | | 504 | | 2 | |
| | 63 | |
a więc liczę tak jak J i jak Michał, który nie skrócił ułamka |
| . |
| | 126 | |
13 lut 20:40
PW: Czy na pewno w treści zadania była liczba 559? Trochę dziwny wydaje się ten warunek, gdy
weźmiemy pod uwagę, że cyfry w zapisie liczby nie powtarzają się.
13 lut 20:53
Mila:
Też mam taki wynik w zadaniu (1), miałam pisać, ale przerwało mi łączność internetową.
13 lut 21:16
Michał: zadania zostały napisane przez koleżankę i nie wiem czy śą one prawidłowe już pytałem czy tekst
jest prawidłowy ale mówi że tak chciałbym jeszcze poznać rozwiązanie zadania 3 i nawet zad 2
nie skróciłem ułamka
co do skrócenia ułamka to wiem że nie skróciłem
13 lut 21:38
Michał: czy ktoś mi da odpowiedż na zad 3
14 lut 21:10