.
Mesje: Wielomiany. Czy możemy napisać W(x)=....=....= i tutaj postać iloczynową i bezpośrednio liczyć
pierwiastki czy musimy przyrównać wielomian do 0 tak jak kwadratową? Co jest lepsze?
15 lut 10:57
PW: Lepsze jest napisać sensownie o co idzie. Na razie piszesz dwa razy to samo i pytasz, co
lepsze.
15 lut 11:00
Mesje: Lepiej napisać W(x)=(x+1)(2x2+5x+2) i z tego wyliczać miejsca zerowe czy (x+1)(2x2+5x+2)=0?
Pytam bo nie wiem czy z tego 1 mozna.
15 lut 11:02
PW: Można, jest to rozumowanie równoważne, wielomian przyjmuje wartość 0 wtedy i tylko wtedy, gdy
którykolwiek z czynników w jego rozkładzie przyjmuje wartość zero. Dlatego napisałem, że
piszesz dwa razy to samo
15 lut 11:21
wmboczek: Formalnie miejsca zerowe liczysz dla funkcji, a rozwiązujesz równanie by znaleźć jego
pierwiastki. W praktyce to jedno i to samo do zrobienia, ważne jest napisać dobrą odpowiedź.
15 lut 11:23