proszę o rozwiązanie
Michał: piszę już w innym poście
ponownie mam zadanie które mi nie wychodzi
Dwa sąsiednie boki czworokąta są długości 6cm oraz 8cm a kąt zawarty między nimi
| | 2π | |
ma miarę |
| Oblicz pole czworokąta wiedząc że można w niego wpisać okrąg i jednocześnie |
| | 3 | |
można na nim opisać okrąg
wynlk to P = 48
√3
ABCD czworokąt IACI = d obliczyłam z tw cos
| | 1 | |
d2 = 62 + 82 −2*6*8cos 1200 ⇒ d2 = 36 +64 − 2*6*8cos1200 ⇒ d2 = 100 − 96 * /div> |
|
|
| | 2 | |
14 lut 18:19
wmboczek: dalej masz nieznane boki a i a+2 (naprzeciw 6, z okręgu wpisanego) i kąt między nimi π/3 (z
opisanego). Jeszcze raz tw. cosinusów z wyliczonym d i masz brakujące dane
14 lut 18:32
Michał: d = 148 jeżeli AB = a BC = a +2 i d2 = 148
to
148 = a2 + (a +2)2 − 2 a(a+2) cos 600 poobliczeniu i po redukcji
a2 +2a − 144 = 0 i Δ = 4 + 576 = 580 √Δ = 2√145 a1 <0 sprzeczne
a2 = − 1+√145 a te obliczenia do niczego nie prowadzą coś jest żle
14 lut 19:10
Mila:
| | 1 | |
cos(1200)=− cos(60o)=− |
| |
| | 2 | |
14 lut 19:11
Mila:
a=
√145−1
b=
√145−1+2=
√145+1
| | 1 | | √3 | |
PABC= |
| *6*8*sin(U{2π}}{3})=24* |
| =12√3 |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | π | |
PΔADC= |
| *(√145−1)*(√145+1)*sin |
| = |
| | 2 | | 3 | |
P
ABCD=12
√3+36
√3=48
√3
==========================
14 lut 19:17
Michał: Mila jesteś wielka bardzo Ci dziękuję
ja pole ΔABC obliczyłem ale z drugim miąłem problem
14 lut 19:28
Mila:
14 lut 20:59