Znajdź współrzędne wektora.
Sylwia: Znajdź współrzędne wektora.
Witam,
Zadanie: Zbadaj czy podany zbiór B={[2,−1,3], [−1,4,2], [2,1−1]} jest bazą ortagonalną w E3.
Znajdź współrzędne wektora [3,2,1] w tej bazie.
[2,−1,3]o[−1,4,2]=0
[−1,4,2]o[2,1−1]=0
[2,−1,3]o[2,1−1]=0
Wektory są ortagonalne, więc cała baza jest ortagonalna.
Problemem jest dla mnie część druga zadania. (Znajdź współrzędne wektora [3,2,1] w tej bazie.)
Bardzo dziękuje
Pozdrawiam
Sylwia
14 lut 11:09
Gray: Musisz rozwiązać równanie:
[3,2,1]= a[2,−1,3]+b[−1,4,2]+c[2,1−1].
Wówczas a,b,c to poszukiwane współrzędne.
14 lut 11:20
Gray: Jeszcze jedna rada: do rozwiązania tego równania najwygodniej wykorzystać ortogonalność Twojej
bazy.
14 lut 11:21