Wzór funkcji kwadratowej z wykresu
Magik: Mam wyznaczyć postać kanoniczną i iloczynową funkcji kwadratowej na podstawie wykresu.
Odczytauję punkty:
A=(0,3)
B=(1,5)
p=2
x1=−1 x2=5
Obliczam a=−2/3 q=17/3
Gdy jednak postawię "a" do postaci iloczynowej q wychodzi 6 o tak powinno być. Jak to możliwe,
że w kanonicznej jest 17/3?
Liczyłem na podstawie tego:
14 lut 15:40
J:
co to jest A , co to jest B ?
14 lut 15:46
Magik: Punkty odczytane z wykresu, przez które przechodzi wykres paraboli.
14 lut 15:52
Qulka: Wklej tu ten wykres
14 lut 15:55
J:
1) 3 = a(0−2)2 + q
2) 5 = a(1−2)2 + q
14 lut 16:09
14 lut 16:18
Qulka: Ja bym jednak tego punktu (1,5) nie brała pod uwagę bo po drugiej stronie już nie trafia w
kratkę
14 lut 16:36
Qulka: i z miejsc zerowych i c=4 wychodzi a =−3/5 i q=27/5
14 lut 16:41
Qulka: C=3 tam to literówka bo w telefonie nie widzę co piszę
14 lut 16:42
ZKS:
a(0 + 1)(0 − 5) = 3
a(5 − 2)2 + q = 0
14 lut 16:43