Matematyka
Nieobliczalna: 1. Dany jest ciąg arytmetyczny o wyrazach (11,2x+3,−x−1). Liczba x jest równa
2.Zbadaj czy ciąg o wyrazie ogólnym an=4 do potęgi n+1 przez 5 do potęgi n−1 jest geometryczny.
3.dany jest ciąg o wyrazach (28,25, 22, 19). Wyznacz sumę początkowych czterdziestu wyrazów
tego ciągu.
4. Wykaż że jeśli trzy liczby różne od 0 tworzą ciąg geometryczny to ich odwrotności również
tworzą ciąg geometryczny.
14 lut 22:30
Bogdan:
| | 4n+1 | |
4 do potęgi n+1 przez 5 do potęgi n−1 to po prosu |
| |
| | 5n−1 | |
czy to tak trudno to tak zapisać?
14 lut 22:35
Tadeusz:
4)
Jeśli x y z tworzą ciąg geometryczny to xz=y
2
| | 1 | | 1 | | 1 | |
Sprawdźmy czy |
| * |
| = |
| ⇒ xz=y2 i wszystko jasne |
| | x | | z | | y2 | |
14 lut 22:47