...
poiuy: Podać definicję pochodnej i obliczyć pochodną z def
f(x) = −x2 + 3x −4
14 lut 13:25
14 lut 13:28
poiuy: ale ja nie mam żadnego punktu
tylko ogólnie.
Myślisz, że chodzi o to samo
14 lut 13:29
J:
| | −x2−2xh+h2 +3x2 −3x +4 | | −2xh+h2 +3h | |
f'(x) = lim |
| = lim |
| =
|
| | h | | h | |
= lim(−2x +3h +h) = −2x+3
14 lut 13:51
Janek191:
| f(xo + h) − f(xo) | | −( xo + h)2 + 3*( xo + h) − 4 − ( − xo2 + 3 xo − 4) | |
| = |
| = |
| h | | h | |
= − 2 x
o − h + 3
więc
f ' ( x
o) = lim
h →0 ( − 2 x
o − h + 3) = − 2 x
o + 3
14 lut 13:54