proszę o rozwiązanie +2 oraz -1 sa w potegach
Michał : X/3x+2=pierwiastek z 9/ 1/3x−1
15 lut 13:48
M:
29 lip 06:05
#a:
x=3
x+2*3
x=3
2x+2=9
x+1
x=9
x+1
jak to dokończyć?
30 lip 18:15
wredulus_pospolitus:
winno być 9 w liczniku.
ale to nie zmienia faktu, że mamy tu brak rozwiązań i trza tylko to pokazać (np. pochodna
funkcji f(x) = 32x+3 − x)
30 lip 18:34
#a:
Jest √9 ale to szczegół tak jak piszesz
Próbowałem to tak
log9x=log99x+1
log9x=x+1
i dalej mi zostawał x
Pochodnych jeszcze nie miałem
30 lip 19:20
wredulus_pospolitus:
bez pochodnych ... ale wiedząc co to funkcja wykładnicza (i jak ona wygląda):
1. gdy x < 0
wtedy L < 0 natomiast P = 9
x+1 > 0 (patrz wykres funkcji wykładniczej:
https://matematykaszkolna.pl/strona/187.html)
2. gdy x ∊ [ 0 ; 1 ]
wtedy P = 9
x+1 ≥ 9 natomiast L ≤ 1
3. gdy x > 1
jak nie było pochodnych to jedynie 'obserwacja' wykresu funkcji wykładniczej oraz funkcji y=x.
ewentualnie funkcji logarytmicznej log
9x oraz funkcji y = x+1
I 'na podstawie wykresów widać że się nie przetną' (co jest naiwną argumentacją, ale jedyna
która mi przychodzi do głowy na tym poziomie wiedzy)
30 lip 20:34
wredulus_pospolitus:
teraz sobie pomyślałem:
może mieliście coś takiego:
x < ax gdzie a > 1 (po prostu wprowadzone, bez dowodu) ... jeżeli tak ... to korzystasz z
tego tutaj i po sprawie.
30 lip 20:38
#a: Dzięki
30 lip 20:52