W trapezie równoramiennym, który nie jest równoległobokiem, kąty przy ramieniu różnią się o 50
stopni. Kąt przy krótszej podstawie tego trapezu jest równy:
A.115 stopni B.120 stopni C.125 stopni D.130 stopni
Kąty oznaczone jako jeden to kąty L+50 stopni−−−L=alfa
Kąty oznaczone jako S to kąty L.
L+L+L+50 stopni+L+50 stopni=360 stopni
4L+100 stopni=360 stopni
4L=260 stopni/:4
L=65 stopni.
Kąt przy krótszej podstawie 65+50=115−−−−Odp A. Dobrze jest?
β = α + 50o
β + α = 180o
więc
α + 50[o} + α = 180o
2 α = 130o
α = 65o
czyli
β = 65o + 50o = 115o
=====================