Granica
Dawid:
Jak podejść do takiej granicy?
Dziękuje
13 lut 21:37
hej: nmzc
13 lut 21:38
Eve:
ln
2x wykres
granica −
∞
13 lut 21:43
Dawid: | | | | ∞ | |
A licząc to mamy |
| = |
| =H =...? |
| | ln2x | | ∞ | |
13 lut 21:48
13 lut 21:52
polon: Zapomniałeś o − przed ułamkiem
| | 1/x2 | | 1/x2 | |
...=lim x−>0+ |
| = H = lim x−>0+ − |
| lim x−>0+ −1/2x= −inf |
| | (2ln(x)1/x | | 2(1/x) | |
13 lut 21:53
Dawid: Dziękuje
13 lut 21:55
Eve:
13 lut 21:57
Dawid: A mając granicę przy x−>0
+
| | 1 | |
To wystarczy że na boku policzę granicę − |
| ? |
| | xln2x | |
13 lut 22:01
Eve: tak
13 lut 22:09