matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz granice,potrzebuje pilnie pomocy
Mateusz:
lim(x−>0
+
) (ln
1
x
)
x
Proszę o pomoc w rozwiązaniu tej granicy. Dziękuje
12 lut 22:27
polon:
lim x−>0+ e
xln(ln(1/x)
= e
0
= 1 korzystam z de l'Hospitala
ln(ln(1/x))
lim x−>0+ xln(ln(1/x)) = lim x−>0+
= lim x−>0+
1/x
1/ln(1/x)x(−1/x
2
)
x
1
= lim x−>0+
= lim x−>0+
= 0
(−1/x
2
)
ln(1/x)
1/xln(1/x)
13 lut 21:29