kombinatoryka
Daansa: Hania i marcin sa w grupie skladajacej sie z szesciu dziewczat i pieciu chlopcow. wszystkie
dzieci ustawily sie w sposob losowy w kolejce. Oblicz prawdopodobienstwo zdarzenia, ze
poczatkowe szesc miejsc w kolejce zajely dziewczynki.
13 lut 20:16
Daansa: Ω = 11!
chlopcy na bank 5!
13 lut 20:16
Trivial:
|Ω| = (6+5)! = 11!
|A| = 6!*5!
| | 6!*5! | | 1 | |
p = |
| = |
| ≈ 0.00215 |
| | 11! | | 465 | |
13 lut 20:18
Daansa: ajajaj

To jeszcze jedno mam pytanie, mam 8 miejsc i 8 rysunkow na scianie, ale mam zrobic
tak by dwa najwieksze byly obok siebie.
Jak to zrobic?
13 lut 20:24
Trivial: A co trzeba w ogóle policzyć?
13 lut 20:25
Daansa: Ahhh ogarnąłem

Dwa sposoby
Biorę te dwójkę jako całość czyli mam 7 malowidel i 7 miejsc czyli 7! razy dwa bo moga byc na
odwrot
aa drugi sposob
7*2!*6!
Mam wybrac jedno z 7 miejsc, na ktorych moge ustawic na dwa sposoby i reszta moze na 6 sposobow
13 lut 20:26
Daansa: Dzięki ogarnąłem, jak coś będę wołać
13 lut 20:26
Daansa: Mam 12 osób i chce je podzielić na trzy 4 osobowe grupki. Ja bym zrobił to tak.
13 lut 20:58
Daansa: Hello my friends
13 lut 21:01
kyrtap: tak dobrze
13 lut 22:29