gh
pilne!: Dla jakich wartości parametrów rzeczywistych m oraz k wektor v= (3, −m, 2−m) należy do
przestrzeni wektorowej U= {(k, 0, k−2), (−1,1,−1), (m−1,k,−2)}? Dla tych wartości m oraz k,
dla których v∊ U, podać wymiar U.
proszę o jakieś wskazówki, albo najlepiej krok po kroku, bo nie wiem jak zacząć, mimo, że
pewnie zadanie do najtrudniejszych nie należy
13 lut 17:47
Eve: pewnie chodzi o to, że v musi być kombinacją liniową wektorów z U
13 lut 20:10
pilne!: czyli α(k, 0, k−2) + β(−1,1,−1) +γ(m−1,k,−2) = (3, −m, 2−m) ?
13 lut 20:18
Eve: tak
13 lut 20:19
pilne!: stąd mam policzyć α,β,γ , które są zależne od m i k, a potem?
wyszły mi straszne ułamki i nie wiem co dalej
czy potem mam policzyć dziedzinę i wyjdą wartości m i k?
13 lut 20:45
Eve: jesli wyszły ułamki to tak, a w matematyce nic nie jest "straszne" tylko skomplikowane
13 lut 20:47
pilne!: skoro tak to są bardzo skomplikowane

dzięki
13 lut 20:49
Gray: Można się też wyznacznikami pobawić...
14 lut 11:44