Zdania z ciągów
Paula:
1. Dany jest ciąg geometryczny o wyrazach (x+2, x+1, x−3). Liczba x jest równa?
2. Wciągu geometrycznym o ilorazie równym 3 suma czterech początkowych wyrazów jest równa
80. Wyznacz pierwszy wyraz tego ciągu.
3.Dany ciąg o wyrazie ogólnym an= 3 przez n+5. Wykaż że nie istnieją trzy dowolne kolejne
wyrazy tego ciągu tworzące ciąg geometryczny.
14 lut 22:28
Tadeusz:
3)
Jeśli:
| 3 | | 3 | | 3 | |
| |
| |
| miałyby być kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego |
| n+4 | | n+5 | | n+6 | |
to musiałoby zachodzić:
| 3 | | 3 | | 3 | |
| * |
| =( |
| )2 ⇒ (n+4)(n+6)=(n+5)2 a to prawdą nie jest |
| n+4 | | n+6 | | n+5 | |
14 lut 22:36
Tadeusz:
1)
(x+2)(x−3)=(x+1)2
x2−x−6−x2−2x−1=0 ⇒ −3x=+7 ⇒ x=....
14 lut 22:40
Tadeusz:
2) Podstaw do wzoru na S4 i wylicz a1
14 lut 22:41
Gustlik: Tadziu, blado coś wyglądasz
14 lut 23:04