przeciwobrazy
5-latek:

Wykres sgnx
Znajdz przeciwobrazy zbiorow
f−1({0})=0
f
−1({−1})= (−oo,0)
f
−1(<0,1>)=<0,oo)
f
−1((−1,1))=0 bo −1 i 1 nie nalezy do przedzialu
zombi: Błąd jest w zapisie, mianowicie spójrz na to co napisałeś
f
−1({0}) = 0, a w przypadku f
−1({−1}) = (−
∞,0).
Czym jest 0? Jest liczbą wartością, natomiast (−
∞,0) − zbiorem punktów. Podkreślam
zbiorem!
Definicja przeciwobrazu i obrazu mówi o zbiorach, dlatego chcąc być dokładnym, powinieneś
zapisać
f
−1({0}) = {0} (zbiór, którego jedynym elementem jest 0)
Ta uwaga jest po to, żebyś nie mylił "bytów" tj. wartości ze zbiorami.