matematykaszkolna.pl
prawd. beznicku: hej, proszę o wytłumaczenie tegoż zadanka. z urny w której znajduje sie 10 kul 6 białych i 4 czarne, losujemy 5 kul. Oblicz prawopodobieństwo wylosowania: 1) pięciu kul białych 2) dokładnie czterech kul białych

nawias
10
nawias
nawias
5
nawias

jak wyznaczyć moc omega? dlaczego (
)? kompletnie tego nie czaję a to totalna podstawa

emotka
14 lut 15:34
J:

nawias
10
nawias
nawias
5
nawias

IΩI =
− kombinacje

nawias
6
nawias
nawias
5
nawias

1) IAI =

nawias
6
nawias
nawias
4
nawias

nawias
4
nawias
nawias
1
nawias

2) IAI =
*

14 lut 15:36
Tadeusz: pięć kul z 10
14 lut 15:36
beznicku: moc omegi już rozumiem: losujemy 5 kul z 10. ale podpunktu pierwszego nadal nie rozumiem. przecież wszystkich jest 10; dlaczego n{6}{5}? jakby było n{10}{5} to byłaby możlliwość, że otrzymamy nie tylko same białe ale i czarną? dlatego żeby mieć pewność otrzymania samych białych, losujemy tylko ze zbioru białych? odnośnie drugiego: n{6}{4} oznacza, że NA PEWNO otrzymamy cztery białe, a n{4}{1} oznacza, że NA PEWNO otrzymamy jedną czarną dobrze mówię?
14 lut 15:40
Qulka: Tak
14 lut 15:41
J:

nawias
6
nawias
nawias
5
nawias

5 kul białych spośród 6 możemy wylosować na
sposobów ..(kombinacje 5−cio elementowe

zbioru 6−cio elementowego)
14 lut 15:43
J:

nawias
6
nawias
nawias
4
nawias

nawias
4
nawias
nawias
1
nawias

b)
*
... cztery białe i jedna czarna

14 lut 15:44
beznicku: w takim razie proszę o sprawdzenie: c) co najmniej cztery kule białe rozbijam to sobie na dwa przypadki: 1) cztery białe, jedna czarna:
nawias
6
nawias
nawias
4
nawias

nawias
4
nawias
nawias
1
nawias

*

2) pięć białych
nawias
6
nawias
nawias
5
nawias

14 lut 15:47
J: tak
14 lut 15:49
beznicku: dziękuję wszystkim emotka
14 lut 15:52
beznicku: jeszcze jedno pytanko mam: robię zadania z Kiełbasy, czy warto robić te "opisowe" zadania z kombinatoryki czy od razu przejść do tych rozszerzonych typu "oblicz ile jest cyfr sześciocyfrowych które ..."? zależy mi tylko na rozszerzeniu.
14 lut 16:15
Mila: Wg mnie warto, tam masz wyjaśnienia niektórych problemów.
14 lut 17:33